miercuri, 2 ianuarie 2013

Este Iisus Dumnezeu ?

Am gasit o brosurica scrisa cu acest titlu de John M. Maisel care reda discursul lui tinut in fata cadrelor didactice si a studentilor Universitatii de stat din Moscova in aprilie 1990. El este foarte incantat de argumentele sale si e convins ca a convertit la credinta pe toti ateii care l-au ascultat. Departe de mine de a ponegri credinta si crestinismul dar ma indoiesc ca cineva poate fi convins de argumentele lui Maisel. El spune ca in ce priveste Isus exista 4 alternative:
-Este o legenda, nu a spus ca este Dumnezeu,
A spus ca este Dumnezeu dar,
-Nu credea ce spune si este un mincinos,
-Credea ce spune dar nu este adevarat si atunci este un nebun,
- Credea ce spune si este adevarat, deci este Domnul !
Eu ma opresc la prima alternativa chiar dupa ce am citit cartulia. El, bineinteles, continua sa scrie ca Isus ar fi spus ca este Dumnezeu si in consecinta este Dumnezeu.
Am citit din nou Evanghelia dupa Ioan caci aceea e axata pe aceasta interpretare si am gasit doar la 20.(27-28) ca Toma necredinciosul vazand si pipaind semnele rastignirii crede insfarsit ca Isus este in fata lui si pe El il vede inviat. Deoarece Isus ii spune sa nu mai fie necredincios el exclama “Domne, Dumnezeul meu!”
Isus insa spune mereu ca este trimis de Dumnezeu sa intareasca credinta oamenilor in Dumnezeu ca asta este scopul venirii lui pe pamant si puterea de a face minuni ii este data de Dumnezeu tocmai pentru a putea convinge ca este trimisul sau.
M-au amuzat insa analizele lui Maise. El spune ca din punct de vedere juridic sunt suficiente dovezi sa poti da verdictul ca Isus a inviat si asta ar trebui sa convinga ateii. Pai daca nu ma poate convinge minunea realizarii unui univers perfect ca Dumnezeu exista cum ar putea sa ma convinga invierea lui Isus. In biblie au mai inviat cativa si nu se discuta atata despre ei. Dar sa revin la ce spune Maisel.
-Doi profesori din Oxford Lord Lyndeton si Dr. Gilbert West au incercat sa demonstreze ca Isus nu a inviat si au sfarsit prin a scrie ca “Nu respingeti pana nu inverstigati !”
- Frank Morrison un avocat britanic examinand dovezile referitoare la inviere a scris a carte cu titlul “ Who moved the stone ?” (Cine a dat la o parte piatra ?) prin care concluzioneaza ca, asa cum explica biblia, piatra de la mormantul lui Isus nu putea fi data la o parte fara o interventie divina, probabil niste ingeri.
- Lew Wallace a inceput si el sa scrie o carte prin care voia sa analizeze dovezile despre inviere din biblie si a sfarsit prin a scrie un roman care apara ideea invierii.
- Lord Darling, un nume in justitia din Anglia, o autoritate in materie juridica a afirmat ca pe baza dovezilor din biblie orice juriu ar da verdictul de: “a inviat !”
In aceasta situatie eu intreb, fara ironie, pentru cineva inviat din punct de vedere juridic ce este corect? Se elibereaza un alt act de nastere sau se anulareaza cel de deces eliberat anterior ? Cum este legal ? (Eu nu pot impaca absurdul cu logica).
Isus a murit si a inviat ! Admit asta ca o legenda. Asa credeau cei de atunci ca este o minune. Cat adevar este aici ce importanta mai are? Pe baza acestei legende s-au format ritualurile crestinismului si le accept, dar daca cineva incearca sa ma convinga de ceea ce nu pot sa cred incep sa devin banuitoare si ma indoiesc fie de integritatea sa morala fie de integritatea sa mintala.
Eu cred in ceea ce a propavaduit Isus, in legamantul cu Dumnezeu prin botez, simbolic vorbind, si toate ideile sale pacifiste. Isus pentru mine este Mesia. (cuvantul fiind traducerea in limba greaca a cuvantului original de Hristos care inseamna unsul lui Dumnezeu) Dumnezeu nu este o fiinta ci o putere. Dumnezeu, tot o legenda spune, ca nu l-a lasat pe Avram sa isi jertfeasca fiul doar ca sa-i arate Lui ca este ascultator si atunci, pot eu sa cred ca mai tarziu ar fi lasat ca Isus, fiul lui (nu al lui Avram) sa moara doar ca prin asta sa poata ierta pacatele lumii ? Pai ce este Dumnezeu atunci si ce poate face ? Adica asa de mult m-a iubit Dzeu pe mine incat a lasat sa moara pe singurul lui fiu in chinuri (caci eu nu sunt copilul lui, creatia sa, doar Isus este fiul Lui in calitate de nascut din Maria Fecioara) Si dece l-a lasat sa moara? Ca sa pot fi eu (cine sunt eu?) mantuita, adica peste 2000 de ani sa imi poata ierta greselile ! Altfel nu se putea ? Ceva nu este in ordine cum pun oamenii problema.
Eu cred ca Isus s-a jertfit prin voia lui asa cum s-au jertfit si apostolii lui, caci asa fac oamenii care cred in ceea ce fac. El si apostolii lui credeau in Dumnezeu, voiau sa-i faca si pe ceilalti oameni sa creada si sa fie mai buni. Nu cred ca voiau ca oamenii sa se inchine la Isus asa cum fac astazi multi. Nu neg importanta lui Isus, este simbolul crestinismului, calea, dar Dumnezeu este Dumnezeu si Isus este Mesia, adica "unsul lui Dumnezeu". Nu pot amesteca lucrurile.
Tatal, Fiul si Sf. Duh sunt una, dar numai in credinta, nu de fapt. Indiferent ce au hotarat sinoadele bisricesti Dumnezeu pentru mine este unul singur si nu este o fiinta ci o putere iar in calitatea sa de Mesia, Isus a fost om .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu